woensdag 17 september 2008

Geautomatiseerd websites testen met Selenium

Selenium werd gepresenteerd door Stefan Priebsch en zijn statement is heel duidelijk: automatiseer zoveel mogelijk, want een test zoekt alleen maar uit of de output komt zoals hij voorspeld is.

Hiertoe hebben ze een Firefox plugin gemaakt (die in zichzelf bijna een IDE is) waarmee je een pagina of website geautomatiseerd kunt testen. Het systeem is gebaseerd op het testen van de events die een bepaalde handeling oproept, inplaats van het emuleren van handelingen (dus niet de coördinaten van de muis wanneer hij klikt, maar het specifieke event dat hij afvuurt). Dit heeft als voordeel dat layout van een site veranderd kan worden als de namen maar gelijk blijven, zonder je test te storen.

Behalve de IDE zelf hebben ze ook een Remote Control Server waarmee je, in combinatie met de IDE per browser, meerdere sites kunt testen.

IDE: http://selenium-ide.openqa.org/
RC: http://selenium-rc.openqa.org/

Andere handige weetjes:
Continuous Integration met Cruisecontrol en phpundercontrol en het gebruik van PhPUnit en kijk ook eens naar KVM als alternatief voor VMWare.

Met Selenium kun je dus diverse Browsers, OS'en, Databases, configuraties en versies testen met slechts één pakket. Ziet er goed uit.

Geen opmerkingen: