woensdag 17 september 2008

PHP op Windows

De derde presentatie die ik volg expliciet over Microsoft en Open Source. Garrett Serack werkt voor het Open Source Lab van Microsoft. Microsoft, zo geeft hij aan, is aan het veranderen.

PHP op Windows bestaat al een jaar of 10 zelfs. Het draait namelijk op Apache en IIS en biedt veel ondersteuning voor Windows Features. PHP binnen Windows wordt meestal gebruikt in een ontwikkelomgeving maar daarna meestal buiten een Windows omgeving gedeployed.

Microsoft accepteert dat PHP belangrijker (in meerdere of mindere mate gedwongen en/of geassisteerd door de community) wordt en is bezig te onderzoek hoe het beter kan draaien op Windows. Actueel voorbeeld hiervan is FastCGI voor IIS waardoor PHP stabieler én sneller draait (standaard op Windows Server 2008) en te downloaden voor XP en Vista.

SQL Server is een ander voorbeeld waarbij de community betrokken is geworden en waarbij ook het SQL Server team van MS native support voor PHP in SQL Server heeft gebracht. De code van deze driver is te vinden op CodePlex met een OS licence.

Verder legt hij uit dat er een proces binnen Microsoft is ontstaan voor het geven van patches aan de community voor hun Open Source producten. ADODB is hier een voorbeeld van.

PHP5.3 wordt voor Windows een belangwekkende update. Elke afhankelijke library is bijgewerkt. Leuk om te weten: PHP5.3 is gecompileerd met Visual C++ in Visual Studio 2008 en verkrijgbaar in x86 én x64 versies.

Windows SDK: http://tinyurl.com/6z57rv
FastCGI: http://iis.net/php
PHP 5.3 builds: http://snaps.php.net/

Na deze presentatie begin ik er inmiddels van overtuigd te raken dat het Microsoft menens is met de steun voor PHP.

Geen opmerkingen: