woensdag 17 september 2008

Stand van zaken AJAX

Deze after lunch keynote van Dion Almaer gaat in op het gebruik van AJAX (RIA's) in de tegenwoordige en toekomstige tijd. Eén van de belangrijke dingen die hij aangeeft is dat er veel te maken heeft met de verwachtingen; door de huidige ontwikkelingen op grafisch gebied gaan de verwachtingen van gebruikers omhoog en zul je dus ook mooiere dingen moeten maken, zelfs als de functionaliteit van de site daar niets mee te maken heeft.

Balangrijk om te onthouden is dat de User Interface opgebouwd is uit Visual Design én Interaction Design. Voorbeeld van hoe het niet moet, is Vista.

Een leuk open source project is Google Gears is een systeem dat background treads in browsers kan aansturen waardoor je de user experience vergroot op het gebied van reactiesnelheid. Demo helaas niet gezien, weer een demo die niet werkt. (sidenote: belangrijke les van dit seminar: demo's werken niet, hou me tegen als ik dat ooit eens wil gebruiken).

Een nieuwe HTML5 standaard die er aan komt is Canvas die enorm veel snelle grafische mogelijkheden heeft vanuit de browser. Deze kan in IE geïmplementeerd worden in Flash en via Silverlight, en google schijnt er een bridge voor gemaakt te hebben; het bestaat al voor Safari (SquirrelFish) en Firefox (TreaceMonkey); Google heeft Chrome V8.

Verder liet hij zien hoe je met een Wii in een Javascript Dartgame kunt spelen. Ja, Javascript, dus in een browser!

Het is echter niet alleen client side dat belangrijk is. De Google App Engine ondersteunt nu all Python RIA Backends.

Leuke en informatieve presentatie!

Geen opmerkingen: