dinsdag 16 september 2008

IBM i5 en PHP

Jon Paris heeft een leuk en enthousiast verhaal verteld over het gebruik van PHP op IBM i5 backends.

Het is (bijna vanzelfsprekend) begonnen met een paar succesverhalen die overigens aansprekend zijn. Een leuke is rugerauction.com waar i5 met RPG werd gebruikt en in een maand met PHP live is gegaan. Een aantal andere voorbeelden hiervan zijn sugarcrm.com en mantis400.com (een helpdeskpakket dat draait op DB2/i5/PHP)

Daarna een verhandeling over de handigheid van toepassingen van PHP als RPG niet toereikend is, bijvoorbeeld bij het gebruik van XML bestanding (veel minder code met PHP), het gebruik van WebServices (10 regels PHP tegenover 50+ in RPG).

Toen een stukje over een alternatief voor het ZEND framework dat speciaal ontwikkeld is voor Business Applications, het ATK framework. Hiervan is een speciale i5 versie gemaakt die alleen nog in het Nederlands verkrijgbaar is (wat vervelend). Het is te vinden op www.i7.nl (i5 + PHP + ATK = i7).

De presentatie eindigde met een stuk over de ZEND 5250 bridge toolkit die het werken met 'green screens' een stuk makkelijker maakt. Je kunt dan bijvoorbeeld services, portals, mashups, AJAX en meer gebruiken op oude i5 applicaties. Het voordeel van het gebruiken van deze Bridge is dat het gebruikt maakt van de formele IBM WebFacing zerver. Een codetips: var_dump() en print_r() zijn je vrienden bij het gebruik van deze bridge.

Geen opmerkingen: